Pam Vis-Feijtes, Danielle de Vos en Francis Dupuis van atelier De Kunstplaats in Noordwijk exposeren in de laatste drie weekenden van juni in de Oude Redschuur in Katwijk. In de expositie ‘52º NB 4º OLEen blik op de locatie’ tonen de drie onder andere keramiek, draadwerk, tekeningen, installaties.

Een aantal van de getoonde kunstwerken reflecteren het werken in de voormalige botenloods van de reddingsmaatschappij KNRM Katwijk aan de Rijnmond. Een bijzondere locatie vindt Pam Vis-Feijtes, eigenaar en docent van het Noordwijkse atelier De Kunstplaats.

‘Sinds vorig jaar maken we gebruik van deze inspirerende plek. Het licht en het uitzicht als de overheaddeur open is, heeft veel impact. Er is niet veel en daarom geeft het juist heel veel’, schetst de enthousiaste Noordwijkse over de loods waar in de coronatijd ook met het grootste gemak op ruime afstand van elkaar kon worden gewerkt.

De drie zijn gewend om op locatie te werken en exposeren. Eerder werkten ze met nog een aantal andere kunstenaars in een kas in Noordwijk. De lichte en drukke kas maakte vorig jaar plaats voor de rustige en donkere ruimte van de Oude Redschuur. Vis-Feijtes: ‘Dat doet wat met je. Soms was het ook bitterkoud in de redschuur. Dan moet je echt doorbijten om te werken. Die weerstand zie je terug in de kunstwerken.’

Op de expositie in de Oude Redschuur is divers werk te zien van verschillende materialen. Vis-Feijtes heeft zich de laatste periode vooral toegelegd op sculpturen. Dat begon met keramieken kinderhoofdjes, maar de laatste tijd zijn dat grote gipsen koppen. Voor het bakken van haar keramiek gebruikt Vis-Feijtes verschillende stooktechnieken, waaronder de Japanse Raku en de rauwere Saggar-techniek.

De Vos, eveneens uit Noordwijk, is opgeleid als goudsmid (edelsmid), waarbij ze gewend was om vooral kleine sieraden te maken, zoals ringen, kettinghangers en oorbellen. In haar vrije werk maakt ze kunstwerken door het haken van metaaldraad of door een mix van materiaal, zoals hoornschelpen met koperdraad en messing, waarin mannetjes in de schelpen verdwijnen. ‘Een verwijzing naar de pandemie’, licht De Vos toe, ‘Naar de eenzaamheid, het ploeteren.’

Dupuis uit Katwijk maakt voornamelijk installaties, waarvan er enkele nadrukkelijk te maken hebben met de plek waar die gemaakt zijn, de Oude Redschuur. Andere werken refereren aan de coronatijd. Dupuis: ‘Die verbeelden dat je leven (op) gedwongen op pauze is gezet’. De meeste van haar kunstwerken zijn op papierbasis.

De Vos en Dupuis kregen in het verleden les van Vis-Feijtes; sinds de expositie in de kas werken ze samen maar autonoom. Soms leidt die samenwerking tot een combinatiewerk, zoals keramiek van Vis-Feijtes omgeven door metaalwerk van De Vos.

De expositie in de Oude Redschuur aan de Rijnmond 200 in Katwijk is te zien op zaterdag 11 en zondag 12, zaterdag 18 en zondag 19, zaterdag 25 en zondag 26 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.