Historie De Oude Redschuur
Station Katwijk is één van de oudste stations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Een jaar na de oprichting van de KNRM op 11 november 1824 – toen nog Noord- en Zuid-Hollandse Redding Maatschappij (NZHRM) – wordt een roeireddingboot in Katwijk gestationeerd.
1825: Katwijk aan Zee wordt officieel reddingstation.
1827: eerste redding van Station Katwijk. Er wordt één bemanningslid van de gestrande vissersboot Maria Andriëtta gehaald.
1828: tweede succesvolle redding.
De navolgende jaren redden de ‘Kattekkers’ veel schipbreukelingen van de verdrinkingsdood in de Noordzee. In het begin wordt gebruik gemaakt van primitieve reddingboten voortgestuwd door roeiers in de woeste branding van de Noordzee.
1866: Katwijk krijgt een andere reddingboot.
1871: Katwijk krijgt een nieuw ‘stenen boothuis’, naast de Kerk aan de Katwijkse Boulevard.
1943: In opdracht van de bezetter wordt de bebouwing aan en achter de Boulevard afgebroken, ook het boothuis. De Oude Kerk blijft gespaard, net als de Vuurbaak (vuurtoren) en Villa Allegonda.
1949: Katwijk krijgt nieuwe motorstrandreddingboot, de ‘Baron van Kattendijke’, vernoemd naar zijn geldschieter. De reddingboot wordt bij gebrek aan een botenloods in Katwijk gestationeerd in Zandvoort en later Wijk aan Zee.

1951: Er komt een nieuw boothuis aan de Rijnmond om onderdak te bieden aan reddingboot ‘Baron van Kattendijke’. Ook het nieuwe boothuis wordt vernoemd naar zijn geldschieter, de Baron van Kattendijke.
1960: Reddingboot ‘Baron van Kattendijke’ wordt vervangen door de motorstrandreddingboot ‘Barend van Spreekens’.
1980: De ‘Barend van Spreekens’ wordt vervangen door motorstrandreddingboot ‘Casparis’.
1995: De laatste houten reddingboot ‘Casparis’ wordt vervangen door een nieuw type reddingboot ‘Antje’.
1999: Op 12 september wordt het nieuwe boothuis ‘Redschuur Groeneveld’ naast het parkeerterrein Noordduinen officieel geopend. De Oude Redschuur aan de Rijnmond komt in handen van de gemeente en wordt onder andere gebruikt als opslagruimte voor de gemeente, standplaats voor de brandweerwagen en als winterstalling voor de bomschuit KW88.
2010: De Oude Redschuur wordt benoemd tot gemeentelijk monument.

2019: De Oude Redschuur wordt in oude staat gerestaureerd.
2020: De Oude Redschuur komt in beheer van Stichting Cultuurpodium Kattekse CultUren.
De hele geschiedenis van de Oude Redschuur, de gelijknamige reddingboot en hun naamgever Baron van Kattendijke kunt u hieronder lezen.