De Noordwijkse reddingboot Kurt Carlsen, een varend monument, komt deze zomer noodgedwongen naar Katwijk. Zeilvereniging Noordwijk (ZVN) heeft de huur opgezegd van de loods, waar de oude motorstrandreddingsboot Kurt Carlsen al sinds 2010 staat. De boot verhuist deze zomer daarom naar de ‘Oude Redschuur’ aan de Rijnmond in Katwijk, waar ook de bootwagen en tractor komen te staan.

De Oude Redschuur is het voormalige boothuis van KNRM Katwijk en bood in het verleden onderdak aan onder andere de Katwijkse reddingboten Casparis en Barend van Spreekens, identiek aan de Kurt Carlsen. De Noordwijkse reddingboot komt half mei naar Katwijk als de bomschuit KW88 vanuit de Oude Redschuur naar zijn plek aan de Boulevard is gebracht.


Sinds 2010 is de oude houten motorstrandreddingboot Kurt Carlsen met al z’n toebehoren ondergebracht in de loods van ZVN. Stichting Kurt Carlsen (SKC) restaureerde tussen 2010 en 2013 de gelijknamige oude motorstrandreddingboot van Noordwijk uit 1953 tot officieel Nederlands varend monument. Tot teleurstelling van SKC heeft de ZVN de huur opgezegd van het gedeelte in de loods dat de stichting in gebruik heeft.


Zoektocht naar permanent onderkomen

SKC probeert sinds 2012 te voorzien in een permanent onderkomen. Eerdere plannen liepen om uiteenlopende redenenen stuk. De oplossing waaraan de stichting in goed overleg met gemeente Noordwijk sinds 2019 aam werkt, gaat over een – in eerste instantie tijdelijk – onderkomen direct naast de vuurtoren. Die oplossing kwam in beeld met de voorgenomen overname van de percelen en opstallen van Bever Holding door de firma Van Erk. Die overname verkeert sinds afgelopen week weer in een impasse en daarmee zijn de voortgangsgesprekken over die oplossing ook uitgesteld.


Tijdelijk naar Katwijk

Om na de twee coronajaren weer vaartochten te kunnen doen voor de kust en naar nautische evenementen dichtbij (SAR-Katwijk) en verder weg (Vlissingen, Lelystad en Lemmer) is er overeenstemming bereikt met de beheerder van de Oude Redschuur in Katwijk om gedurende de komende zomermaanden de combinatie boot, bootwagen en tractor in de botenloods aan de Rijnmond onder te brengen.


In opdracht van gemeente Katwijk werd de Redschuur twee jaar geleden van binnen en buiten grondig gerestaureerd, waarna het ter beschikking werd gesteld aan stichting Kattekse Culturen voor culturele activiteiten. Door de coronapandemie was dat niet mogelijk de afgelopen jaren.

In de wintermaanden biedt de Redschuur plaats aan de KW88, die gedurende de zomermaanden naast de Vuurbaak aan de Boulevard wordt geëxposeerd. Na afloop van het zomerseizoen gaat de bomschuit terug naar haar winterstalling in de Redschuur en moet de Kurt Carlsen daar weer plaats voor maken.


Voor de komende winter moet er in Noordwijk of omgeving dus nog een oplossing gevonden worden voor het stallen van de Kurt Carlsen en toebehoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.